Factors affecting Learning: Personal & Environmental KVS PRT TGT PGT

Factors affecting Learning: Personal & Environmental KVS PRT TGT PGT 

Factors of Learning

Personal Factors which Learning is as Follows:

1. Sense-perception: Sensation and perception are the basis of all cognitive learning. Weaker the power of perception, lesser the amount of learning. A blind man learns far less than a normal person. Impairment of sense organs is a handicap in the process of learning.

 

2. Physical Health: Bad health hampers learning. Sound mind is only in a sound body. Sound physical health gives vigour and vitality to pursue learning activities for a longer education. A diseased person is handicapped by the normal physical strength necessary for any mental activity.

 

3. Fatigue: Muscular or sensory fatigue causes mental boredom and indolence. A number of factors in the home and school environment may cause physical and mental fatigue, such as lack of accommodation, bad seating arrangement, unhealthy clothing, inadequate ventilation, poor light, noise over crowding, and pure nutrition. Longer homes of study also cause fatigue which affects the learning capacity.

 

4. Time of Learning: Morning and evening hours are the best periods of study. During the day, there is decline in the mental capacity. Experiments on children have shown that there are great variations in learning efficiency during the different hours of the day.

 

5. Food and Drink: Nutrition is responsible for efficient mental activity. Poor nutrition adversely affects learning. The type of food also has some effect. The alcoholic drinks, caffeine, tobacco and such addictive items have adverse effect on neuro-muscular system, and consequently upon the learning capacity.

 

6. Atmospheric conditions: High temperature and humidity lower the mental efficiency. Low ventilation, lack of proper illumination, noise and physical discomfort (as we find in factories and overcrowded schools) hamper the learning capacity. Distractions of all sorts affect power of concentration and consequently the efficiency of learning.

 

7. Mental Health: Mental tension, complexes, conflicts, mental illnesses and mental diseases hamper learning. A maladjusted child finds it difficult to concentrate. Concentration needs mental poise and absence of mental conflict or complex. Some pupils find it difficult to prepare for the university examination, simply because of fear of the examination and anxiety neurosis. A calm, serene and balanced mind her the power to concentrate and learn better.

 

8. Motivation and Interest: No learning take place unless it is motivated. Purposeless learning is no learning at all. Every child is impelled by some motive to learn new things. In the absence of motivation, can he does not feel interested in the act of learning. A child’s behaviour in learning is energised by motives, selected by motives and directed by motives.

 

3. Success, Praise and Blame: Nothing succeeds like success. Thorndike’s law of effect, is applicable most commonly. Experimental evidences show that praise stimulates small children to work and learn, although it does not produce much effect on superior and elder children. Elder children are more sensitive towards reproof and blame, than younger children are.

 

4. Rewards and Punishment: Rewards of all sorts are powerful incentives to learn. But these days in India school rewards are more abused than used properly.

 

Environmental Factors:

1. Learning conditions: Learning is hampered by bad learining conditions such as distraction, noise, poor illumination, bad ventilation, overcrowding, bad seating arrangement, and uncomfortable stay both at home and school.

 

2. Organisational set-up: The organisational set-up of the school also influences learning. The time-table must be drawn, in accordance with the psychological principles. It should avoid fatigue and boredom. Difficult subjects should be taught in the morning. There should be interval after some periods.

 

4. Methodology of Instructions: The learning material should be properly planned and organised. It should be graded to suit the mental level of the pupils. It should be presented in a meaningful and interesting manners. I should focus on the principle of learning by doing. It must be evaluated continuously.

 

Let's Practice

1. When using instructional material, what should the teacher primarily consider?
A. The material must be new and skillfully made.
B. It must be suited to the lesson objective.
C. The material must stimulate and maintain students' interest
D. It must be updated.

Ans: B

2. Observational learning involves observing others and copying their behaviours, behaviour is most likely to be copied if..?
A. Demonstrated by a peer of similar age and skill level, same sex and a positive role model.
B. Demonstrated by a role model and skill level, same sex and is of significant high status.
C. Demonstrated by a peer of similar age and skill level, opposite sex and a positive role model.
D. If the skill is performed at a high level, it does not matter as the observer will respect the role model.

Ans: B

3. This learner likes to listen to lectures.
A. Auditory Learner
B. Kinesthetic Learner
C. Visual Learner
D. Knowledge Learner

Ans: A

4. Research can be conducted by a person who:
A) Has studied research methodology
B) Holds a postgraduate degree
C) Possesses thinking and reasoning ability
D) Is a hard worker
ANS C)

5. which of the following is a good method of teaching?
A) Lecture and dictation
B) Seminar and project
C) Seminar and dictation
D) Dictation and Assignment
ANS B)

6. If you are irritated and show rashness because of the inadequate behavior of another teachers, what do you think about your own behavior?
A) It Is Justified Because Behaviors Are Echo Lim.
B) Your Behavior Is Not Good Because Elders Have The Right To Behave You In This Way.
C) Your Behavior Is Also A Sign Of Maladjustment And So Try To Control Yourself When You Are Maltreated.
D)All Of These
ANS C)

7. A teacher generally asks questions to his pupils during the lecture, why?
A) Are Students Listening The Lecture Attentively?
B) To Know, Which Student Is Brilliant One?
C) To Know Whether The Students Are Understanding The Lecture Or Not.
D) To Help The Students
ANS C)

8. Which of the following is/are true about teacher/teaching?
 A)Teacher Should Have Control Over The Students To Maintain Peace And Order In The Class.
B) Teaching Should Be Pupil Centered Rather Than Subject Centered.
C) Teacher Should Arouse Interest Among Students About The Subject
D)All Of These
ANS D

9) Which of the following comprise teaching skill? 
A) Blank Board Writing 
B) Questioning 
C) Explaining 
D) All the above 

Ans: D

10) Which of the following is not instructional material? 
A) Over Head Projector 
B) Audio Cassette 
C) Printed Material 
D) Transparency 

Ans: A

11) Which of the following statements is correct? 
A) Syllabus is a part of the curriculum. 
B) Syllabus is an annexure to the curriculum. 
C) Curriculum is the same in all educational institutions affiliated with a particular university. 
D) Syllabus is not the same in all educational institutions affiliated with a particular university. 

Ans: A

12. Vygotsky emphasized the significance of the role played by which of the following factors in the learning of children ?
(a) Hereditary
(b) Moral
(c) Physical
(d) Social

Correct Answer: (d) Social

13. A teacher makes use of a variety of tasks to cater to the different learning styles of her learners. She is influenced by
(a) Kohlberg’s moral development theory
(b) Gardner’s multiple intelligence theory
(c) Vygotsky’s socio-cultural theory
(d) Piaget’s cognitive development theory

Correct Answer: (b)

14. Which of the following is a teacher-related factor affecting learning?
(a) Proper seating arrangement
(b) Availability of teaching -learning resources
(c) Nature of the content or learning experiences
(d) Mastery over the subject-matter
Correct Answer: (d)

15. According to Piaget’s stages of Cognitive Development, the sensori-motor stage is associated with
(a) imitation, memory and mental representation
(b) ability to solve problems in logical fashion
(c) ability to interpret and analyse options
(d) concerns about social issues
Correct Answer: (a)

 

 

Thank You

Abhishek Poddar

Mentors 36

Login

  • Remember Me
Forgot Password

Forgot Password

BooK Now